Hogyan lehet hatékonyan vizet forralni?

Volt már hogy csak egy forró vízre vágytál és mikor a vizet melegítetted, úgy tűnt, hogy egy csomó idő mire végre felforr a víz. Ez részben azért van, mert a legtöbb fűtási energia elvész és végül a hő nem a vizedbe köt ki, hanem a környezetbe. Íme három vízmelegítési megoldás ami sosem lesz igazán hatékony és egy ami gyors és hatékony lesz:

1. Tűzhely bár talán közhely:

Tűzhely használata a vízforraláshoz talán az egyetlen opciód, ha épp kempingezel, de a mindennapi használata nem túl hatékony. Legközelebb ha melegítesz valamit a főzőlapon vagy gáztűzhelyen akkor érezheted mi is a gond. Érzed a hőt a fazék körül ha oda teszed a kezedet? Minden hő amit érzel hogy kisugároz a tűzhely az nem a vizedbe megy, hanem mind veszteség.

Gáz főzőlap: Energia hatékonyság: ~35%. Egy csésze fűtése kb: ~200 másodperc

Elektromos főzőlap: Energia hatékonyság: ~41%, Egy csésze fűtése kb: ~180 másodperc

Indukciós főzőlap: Energia hatékonyság: ~67%, Egy csésze fűtése kb: ~110 másodperc

A probléma itt persze az, hogy a hő minden irányba terjed, nem csak oda ahova mi szerettük volna. Míg a hő eléri az edényünkben a vizet, addig persze sok más dolgot is felmelegít, ahogy a víz is energiát veszít míg felmelegszik.

A gáz főzőlap használatával több mint az energia fele kárba vész.. :(

2. A Mikró lenne a jó megoldás?

Gondolhatnánk, hogy a mikróban a víz szépen elnyeli az energiát és más irányba nem terjed a mikróból az energiánk ugye?

Sajnos itt sem ilyen jó a helyzet. Egy átlagos mikrohullámú sütőnél az energia közel 40%-a elvész. Ráadásul a legtöbb mikró nem képes több ezer wattot leadni, így még sebességben is limitáltak.

Mikrohullámú sütő: Energia hatékonyság: ~63% Egy csésze fűtése kb: ~60-110 másodperc

3. Nézzük a vízforralót

A vízforraló lényegesen jobb megoldás, mint az edig említett opciók. A hatékonysága közel tökéletes, de van egy csapda itt is. Ha van elég vendég és el is használjuk az összes felforralt vizet, akkor nincs is gond, de mi van akkor ha csak egy csésze teát szeretnénk, vagy kis forró vizet az instant leveshez? Ebben az esetben lehet a felforralt víz fele a lefolyóban köt ki, vagy csak simán visszahül a kancsóban. Ez azt is jelenti, hogy az energiánk felét kiöntöttük. Egy felmérésünkből az jött ki, hogy a felhasználók átlagosan 25% vizet nem használnak el forralás után, mivel a kancsó minimuma alatt fogyasztanak végül. A többi mehet a lefolyóba.

Vízforraló: Energia hatékonyság: ~72% Egy csésze fűtése kb: ~30-45 másodperc

A legjobb rendszer: Nano

A Nano tervezésénél egy teljesen új technológiát építettünk a gépünkbe, ami azonnal, átfolyásos rendszerrel forró vizet készít a kívánt mennyiségben közel 100% hatásfokkal. Megtölteni egy poharat így már csak másodpercekbe telik.

A hagyományos vízadagolókkal szemben a Nano nem forral vizet egy tartályban, így a korábbi tartályos rendszerekkel szemben óriási energia takarítható meg. Körülbelül fűtásre egy átlagos gép 500 kWh energiát használ el évente, míg Nano, ha minden nap az évben 1 liter forró vizet használunk, akkor is csak 23 kWh energiát fogyaszt. Ez már az áramszámlán is bőven meglátszódik. A titok egy 2,3 kW teljesítményű, ultra kompakt fűtő egységben található, mely közel a teljes energiát a vízbe sugározza. Mivel az egységnek is minimális a tömege, így ott sem visz el energia és előfűtési időt sem igényel, mint a kávégépekben jelenleg fellelhető megoldások.

Q&C Nano: Energia hatékonyság: ~98% Egy csésze fűtése kb: ~23 másodperc

A Nano energia hatékonysága közel 100%. Egyszerűen egy mozdulattal tölthetünk forró vizet a Nano-ból a forró gombot nyomva tartva vagy a kívánt mennyiség kiválasztásával.

#energiatakarékosság #fenntartható #vízforralás

97 views0 comments
RESOURCES
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black YouTube Icon
CONNECTION

Language

Copyright © 2021 Q&C. All rights reserved.